Milattan önce 625 yılında Med'lerin Anadolu'da işgal ettikleri yerlere Pers dilinde "Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen "Kapadokya" denilmiş ve Trabzon da Kapadokya sınırlarına dahil bir şehir olmuştu. Medler'in bölgedeki egemenliğinin kısa sürmesinden faydalanan sömürgeci Yunanlılar önce Sinop'a, sonra da Ordu, Giresun ve Trabzon'a çıkarak buraları sömürgeleştirmişlerdi.
TRABZON PONT KAPADOKYASI
Milattan Önce 519 yılında Persler (İranlılar) Medlerin ülkesini ele geçirmişler bunun neticesinde de Kapadokya ikiye ayrılmış, deniz kıyısındaki bölge ayrı bir eyalet yapılmış ve adına Deniz Kapadokyası anlamında "Pont Kapadokyası" denilmiş ve bu isimlendirme daha sonraları yerel dile uyarlanarak bu bölge "Pontus" olarak anılmaya başlanmıştır. Trabzon da, Perslerin on dokuzuncu Pont eyaletine bağlı bir şehir olmuştu. Persler o zamana kadarki adının tam olarak ne olduğu bilinmeyen Trabzon'a Hurşid Abad, yani "Güneş Ülkesi" demişlerdi.
DÖRT KÖŞELİ TAŞLARDAN ÖTÜRÜ TRAPEZUS
Trabzonlu Tarihçi Mahmut Goloğlu Trabzon Tarihi kitabında Trabzon'un isminin; M.Ö. 400'lü yıllarda Sardes antik kentinden başlayıp Fırat üzerinde Babil şehri Kunaksa'da yapılan savaşta, abisi II. Artakserkses'i devirerek tahtı ele geçirmek isteyen Pers Prensi genç Kyros'un öldürülmesi üzerine mağlup sayılan paralı Yunan askerlerinin yurtlarına dönmek için Karadeniz'e doğru yürüyüşlerinde Trabzon'a geldiklerini ve tarihte ilk defa olarak kalenin dört köşeli biçiminde olmasından ya da deniz kıyısında bulunan ve "Harmanlı Kaya" denilen dört köşeli taşlardan ötürü şehre "Trapezus" dediklerini söylemektedir. Bu dönemden sonra kent yerel söyleyişe göre, Trapezous", "Trapezunta", "Trapezountos", "Trapesunt" ve "Trapezont isimlerini almıştır. Paralı askerlere bu yürüyüşlerinde MÖ. 430 yılinda Atina'da doğmuş olan Zenofon askerler tarafından seçilerek komutanlık etmiş ve Anadolu coğrafyası ilk olarak Zenofon tarafından "Anabasis" ismi ile yazıya geçirilmiştir.
Karadeniz 8 şehir 8 iklim& Doç. Dr. İsmail Köse