Türkiye'de 2022 yılı bütçe rakamları açıklandı. Buna göre giderler 2.941,4 milyar TL ve gelirler 2.802,4 milyar TL oldu. Bütçe açığı 139,1 milyar TL'yi bulurken, faiz dışı fazla 171,8 milyar TL oldu. Bütçe giderleri 2021 yılına göre %83,4 yükselirken, bütçe gelirleri de 2021 yılına göre  yüzde 99,9 yükseldi. Bütçe açığı 2021 yılına göre %31 azaldı.


ŞİRKETLERİN KAR ORANI ARTTI


Bütçede dikkat çeken hususları paylaşan DEVA Partisi Kurucularından Prof. Dr. İhsan Günaydın, "Bütçeden 310,9 milyar TL faiz gideri+92.5 milyar TL KKM transferi olmak üzere toplam faiz ödemesi 403.4 milyar TL olmuştur.  Bütçe gelirlerinde de önemli artışlar olmuştur. Bunun nedeni, şirketlerin artan karları (özellikle bankaların) nedeniyle Kurumlar Vergisi artışı, ithalatın artması  nedeniyle ithalde alınan KDV artışı ve otomobil gibi lüks kabul edilen otomobillere olan talep artışı dolayısıyla ÖTV artışıdır. Kamu mallarının kiralanmasından, satışından ve bedelli askerlikten elde edilen vergi dışı gelirler de artmıştır."  ifadelerini kullandı. 

Bütçe açığı
TAHMİN VE HEDEFLER TUTARSIZ


Bütçe giderlerini de değerlendiren Prof. Dr. İhsan Günaydın, "Bütçe açığı tahminlerin altında gerçekleşmiştir. 4 Eylül 2022'de açıklanan OVP'de bütçe açığı 461.2 milyar TL, faiz dışı açık ise 131.4 milyar TL olarak açıklanmıştır. Aradan geçen 4 ay sonra ise bütçe açığı 139,1 milyar TL ve faiz dışı fazla ise 171,9 milyar TL olmuştur. Bu durum bize ekonomi yönetiminin tahmin ve hedeflerinin ne kadar tutarsız olduğunu ve ciddiye alınır gibi olmadığını göstermektedir." şeklinde konuştu.


BORÇ ERTELENDİ BÜTÇE AÇIĞI AZ GÖRÜLDÜ

İhsan Günaydın
Rusya'ya doğal gaz için yapılan ödemenin ertelenmesi nedeniyle bütçe ağığının  olduğunun düşük gözüktüğünü de ifade eden Prof. Dr. İhsan Günaydın, "Bütçe açığının 461,2 milyar TL değil de 139,1 milyar TL olmasının muhtemel nedeni Rusya'ya yapılacak olan 20 milyar dolarlık ödemenin ertelenmesidir. Böylece,BOTAŞ'a bütçeden yapılan transferler azalmıştır.  Rusya'ya yapılacak olan ödeme ertelenmemiş olsaydı bütçe açığı çok daha fazla olacaktı. Rusya'ya ödemenin ertelenmesi bütçe açığını da ertelenmesine ve düşük bir bütçe açığına neden olmuştur. Ertelenen doğal gaz ödemesi ise 2023 bütçesi için sorun olmaya devam edecektir." açıklamalarında bulundu.