Bir dizi ziyaret ve açılış programına katılmak için Trabzon’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Trabzon Üniversitesinde Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Kacır, “Yeniliğe, teknolojiye ve gençliğe yatırıma öncelik vereceğiz” dedi.
Trabzon Üniversitesi bünyesindeki Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezi’nin açılışı için düzenlenen Mahmut Goloğlu Kültür Merkezindeki törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın yanı sıra çok sayıda protokol mensubu ile davetli ve öğrenci katıldı. Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye gelen Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, tüm akademik imkanları ve Ar-Ge faaliyetleri ile Milli Teknoloji Hamlesine (MTH) katkı sunma gayretinde olduklarını söyledi.
Açılış programına Bakan Kacır’ın yanı sıra önceki dönem Ulaştırma Bakanı-Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, Vali Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, mülki erkân ve il müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Füsun Terzioğlu, DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınarile çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı
TEKNOLOJİK AR-GE MERKEZİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteğini alarak Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) aracılığıyla kurulan Yapay Zekâ ve Robotik Kodlama Merkezi’nin bölge adına çok önemli bir bilimsel merkez olacağına işaret eden Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde üstlendiğimiz akademik sorumlulukla bu hamleye var gücümüzle katkıda bulunma azmi ve kararlılığı içindeyiz” ifadelerini kullandı.
Bölgede ilk olma özelliği taşıyan Yapay Zekâ ve Robotik Kodlama Merkezinde hâlihazırda 150’den fazla modern ve yenilikçi makine ve teçhizat, yeni nesil 3 ayrı laboratuvar, tam donanımlı çekim stüdyosu gibi üniteler bulunduğunu belirten Âşıkkutlu, ”2024-2025 döneminde eğitim-öğretime başlaması planlanan Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültemizde bünyesinde Yapay Zekâ Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Dijital Oyun Tasarımı bölümlerimiz için bu merkez, bir Ar-Ge laboratuvarı görevi de üstlenecek” bilgisini verdi.
KACIR: ÖNCELİĞİMİZ İNSAN KAYNAĞI VE GENÇLİK
Daha sonra kürsüye gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, şunları kaydetti: ‘Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezimizin açılışında Trabzonlu dostlarımızla ve gençlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duydum. Dünyada dijital teknoloji alanlarında muazzam değişimler yaşanıyor. Değer temelleri yenilikçi yaklaşımlarla şekilleniyor. Türkiye olarak dijitalleşmenin getirdiği bu yeni dünya düzeninde biz de insan kaynağı altyapısını inşa ediyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz merkez Karadeniz’in yeni bilim üssü olarak genç girişimciliği geliştirecek. Buradaki eğitimler ve sunduğumuz danışmanlık hizmetleri ile gençlerimizin geleceğin yeterliliklerine kavuşmalarını, dijital hedeflere ulaşmalarını hedefliyoruz. Son 21 yılda Cumhurbaşkanımız liderliğinde dev bir ar-ge ve yenilik sistemi inşa ettik. 270 bini aşan ar-ge personeli bunun odağında yer alıyor. Bunlar ülkemizdeki siyasi istikrarın ve kararlılığın eseridir. Dünyanın savaşlar, küresel salgınlar, iklim değişikliği, gıda ve hammadde krizleri ile boğuştuğu son 12 çeyrekte Türkiyemiz büyümesini aralıksız sürdürdü. Doğuştan elektrikli milli otomobilimiz Togg artık yollarda. Milli SİHA’larımızı geliştirdiğimiz gibi yapay zekayı da geliştireceğiz.”
Yapay zeka teknolojisinin yaşamın birçok alanına hakim olmaya başladığını dile getiren Bakan Kacır şöyle devam etti: “Tıptan savunma sanayisine kadar birçok akıllı sistemin çekirdeğini yapay zeka oluşturuyor. Yaşamımızda her geçen gün daha derin ve dönüştürücü etkileri oluyor. Orta vadede yapay zekanın dünya ekonomisine 15 trilyon doların üzerinde bir katkı yapması öngörülüyor. Bunun aynı zamanda ekonomik bir dönüşüm aracı olduğunu söyleyebiliriz. Yapay zeka ve robotik gibi teknolojilerin bazı geleneksel işlerin yerini alması ile yeni iş gereksinimleri de ortaya çıkacak. Bu fırsatları herkes için erişilebilir kılmak istiyoruz. Türkiye Yüzyılını inşa ederken gençliği merkeze alıyoruz, TÜBİTAK bünyesinde Ulusal Yapay Zeka Enstitüsünü kurduk. KOBİ’ler ve ortak yatırım konsorsiyumları ile bu projeleri destekliyoruz. Ama biz insandan vazgeçmeyeceğiz. Nitelikli insan kaynağı arayışımız devam edecek. Kalkınma ajanslarımızın desteği ile Ekol-42 okullarını açtık. Buralarda ücretsiz yazılım eğitimi sunuyoruz. Nitelikli yazılımcı sayımızı artırıyoruz. TÜBİTAK desteği ile açılan bilim merkezlerimizde robotik kodlama ve programlara eğitimleri vererek gençliğimizi güçlendiriyoruz.”
ENGELLERİ KALDIRARAK RAKİPLERİN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ
Kacır, Trabzon’a Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kazandırdıkları Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi’nin çok önemli bir açığı kapatacağına vurgu yaparak şöyle konuştu: “Bilim merkezimizin de Trabzon’un çocuklarına, Trabzon’un gençlerine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. TEKNOFEST’te genç yazılımcı ve girişimcileri iş dünyası ile bir araya getiriyoruz. İdeallerini gerçeğe dönüştürmeleri için yenilikler sunuyoruz. Gençlerimizin iş gücüne katılmasını ve bölgesel gelişmeyi hedefliyoruz. Bu yamaçla oluşturduğumuz yatırımlar 400 milyon lirayı aştı. Trabzon Üniversitemizin Yapay Zeka ve Robotik Kodlama merkezine Bakanlık olarak ciddi destek sağladık. Bu ülkenin en büyük gücü genç ve dinamik nüfusudur. AB’nin ortanca genç yaşı 44 iken bizde ise bu yaş 32’dir. Rakiplerimizin önüne geçmemizi sağlayacak ana unsur, önündeki engelleri kaldırabilir ve onları donatabilirsek genç nüfustur. Her işimizde odak noktamız gençlik olmaya devam edecek. Milyar dolarlık şirketlerin kurucularına baktığımızda gençleri görüyoruz. Biz de Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğumuzda gençlerimizi önde görmek istiyoruz. Gençlik Spor Bakanlığımıza, Trabzon Üniversitemize ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansımıza teşekkür ediyorum. Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezimizin hayırlı olmasını diliyorum.”
Daha sonra beraberindeki heyetle birlikte merkezin açılış kurdelesini kesen Bakan Kacır, hem Yapay Zeka eğitimi alan yeni dönem kursiyerlerle görüştü, hem de merkezdeki robotların hareket yeteneklerini yerinde izledi. Program, sağanak yağmura rağmen yoğun ilgi ve katılımla gerçekleşti.Tören sonunda merkezin açılışı gerçekleştirildi ve Rektör Âşıkkutlu tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır’a çeşitli hediyeler takdim edildi. Sağanak yağmura rağmen akademisyen ve öğrencilerin törene yoğun ilgi gösterdiği gözlendi.