Karadeniz Bölgesindeki bal üretim potansiyelinin yeterince değerlendirilmemesi üzerine bölgenin potansiyelini artırıcı öneriler gündeme geldi. Balın önemine dikkat çeken Prof. Dr. İhsan Günaydın, "Bal, Doğu Karadeniz Bölgemiz için önemli bir ihraç ürünüdür. Yılın ilk aylarında yapılan bal ihracatı sevindirici olmakla birlikte bölgemizin bal üretim potansiyelinden yeterince yararlandığımızı söyleyemeyiz. Yaşamı sürdürmek için gerekli tüm maddeleri içeren tek besin olan ve insanın yaşam kalitesini artıran, tıbbi amaçlarla kullanılan, çevre için çok yararlı olan ve önemli bir ihraç ürünü olan balın üretim ve pazarlanmasında önemli sorunlar yaşanmaktadır. Yerel kalkınma için önemli bir faaliyet olan arıcılıkta önemli sorunlar yaşandığı için potansiyelden yeterince yararlanılamamaktadır." açıklamalarında bulundu.
ARICILIĞIN ARTIRILMASI İÇİN MADDELER HALİNDE ÖNERİLER
Yaşanan sorunların çözümü için de öneriler sunan Prof. Dr. İhsan Günaydın, maddeler halinde şunları kaydetti: "
"1️⃣Arıcılığın yapılacağı alanlar devletçe belirmemiş, ancak bu yerlerin kullandırılması kurallara bağlanmayıp köy/mahalle muhtarının inisiyatifine bırakılmıştır. Bu durum, keyfi ve haksız uygulamaları beraberinde getirmektedir. Yerlerin tahsisi ve kira bedellerinin tespiti belirlenecek kurallara göre şeffaf bir şekilde yapılmalıdır.
2️⃣Arıcılığın yapılacağı yerlerde arıcıların konaklaması için uygun barınma yeri, elektrik, su, kanalizasyon ve uygun yollar bulunmamaktadır. Doğa ile uyumlu ve kullanım amacına uygun sabit konaklama yerlerinin yapılması ve bunların elektrik, su, kanalizasyon ve yol gibi ihtiyaçlarının karşılanarak arıcılara kiralanması gerekir.
3️⃣Yer tahsislerinin yapılması ve kiraların belirlenmesi ilgili kamu kurumlarının yetkilileri ve muhtarların yer aldığı komisyonlarca her yıl belirlenip ilan edilmelidir.
4️⃣Arıcılığın birlik veya kooperatif kapsamında yapılarak birlikte alım ve birlikte satım yoluna gidilmelidir. Böylece arıcıların bireysel olarak karşılaşacağı sorunlar giderilmelidir.
5️⃣Arıcılığın yapılacağı İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri bünyesinde arıcılık konusunda yüksek lisans veya doktora yapan ziraat mühendisleri istihdam edilmelidir. Bu ziraat mühendisleri arıcılarla sürekli irtibat halinde olmalı, onları bilgilendirmeli ve yönlendirmelidir. Arıcılık eğitimi ve arıcı sertifikasyonları daha sık aralıklarla yapılmalıdır.
6️⃣Organik bal ile şeker kullanılarak üretilen balların ayırt edilmesi ve fiyatlamanın doğru şekilde yapılabilmesi için analiz ve sertifikasyon mutlaka yapılmalıdır. Şeker kullanılarak üretilen bal, 2022 yılında kilosu 60 TL'den satılırken tamamen doğal olan bal kilosu 200 TL'den satılmıştır. Sertifikasyonla şeker katkılı ve doğal bal ayırımının yapılmaması doğal bal satışı ve üretimini olumsuz etkilemektedir.
7️⃣Arıcılık yapılması için tahsis edilen alanlarda ilaçlamanın yapılmaması sağlanmalıdır.
8️⃣Arıların en verimli şekilde nektar ve salgı alabilmeleri ve bal üretiminin artması için arıcılık yapılacak alanlarda bazı bitkilerin ekimi veya dikimi yoluna gidilmelidir.
9️⃣Arıcılığın yapılacağı yerlerde, hem proteince zengin ve yem kalitesi iyi olan hem de çiçekleri arılar için çok iyi bir bal özü ve polen kaynağı olan korunga bitkisinin ekimi yapılmalıdır. Hiç bir bitkinin yetişmediği verimsiz, taşlık ve meyilli araziler korunga ekerek değerlendirilmesi ile hem bal üretim ve kalitesi artırılır hem de büyük ve küçük baş hayvanlar için yem ihtiyacı karşılanabilir.
🔟Uygun olan yerlerde yine arıların nektar aldığı ayçiçeği, adaçayı, yonca ve kekik gibi bitkilerin ekimi yapılmalıdır. Böylece bal üretiminin yanısıra önemli bir ihtiyaç olan yem ve diğer ihtiyaçlarda karşılanmış olacaktır. Bunların yanı sıra bal üretimi için önemli olan çam, akasya, ıhlamur ve kestane ormanları oluşturulması yoluna gidilmelidir.
🔵Sağlığımız ve ekonomimiz için çok önemli bir besin maddesi olan kaliteli bal üretimini, istihdamı, ihracatı ve geliri artırmak için arıcıların yaşadığı sorunlar acilen çözülmelidir. Tarım ve Orman İl Müdürlükleri, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Doğu karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi, Tarım ve Kırsal Kalkınma İl Müdürlükleri arıcıların müracaatını beklemeden arıcıları destekler konusunda bilgilendirmeli, ihtiyaç duyulan projelerin hazırlanmasını bizzat yürütmeli ve sonuçları takip etmelidir. Böylece yerinde üretim, yerinde istihdam ve yerinde kalkınma sağlanmış olacaktır."