Türk resim sanatının önemli isimlerinden Veysel Günay, sanat hayatına adadığı yıllar boyunca hem akademik hem de sanatsal üretimleriyle iz bırakan bir isim oldu. 1948 yılında Trabzon'da doğan Günay, 1969’da Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nden mezun oldu. Sanat yolculuğunu bir adım ileriye taşımak için 1970 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla Fransa’ya giden sanatçı, Paris’te Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts ve Louvre Müzesi’nde resim ve duvar sanatı üzerine çalışmalar yaptı.
Sanatın Ustası: Veysel Günay’ın Yolculuğu
1974’te Türkiye’ye dönen Günay, akademik kariyerine Gazi Üniversitesi'nde resim öğretmeni olarak başladı. 1983’ten itibaren Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde çeşitli kademelerde görev aldı ve 1999 yılında emekliye ayrıldı. Aynı yıl Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne katılmış, 2012-2016 yılları arasında da İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi dekanlığı görevini yerine getirdi ve hala fakültede öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Sanat yaşamı boyunca Türkiye’nin pek çok kentinde kişisel sergiler açan ve ulusal ile uluslararası karma sergilere katılan Günay, sanatsal üretimleriyle birçok ödül kazandı. Sanatın uluslararası alanda da temsilcisi olan Günay, pek çok sanat sempozyumunda davetli sanatçı olarak yer aldı. UNESCO Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği ve Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği üyesi olan sanatçı, resimlerindeki ışık ve renk uyumuyla tanınıyor.
Özellikle Karadeniz coğrafyasını merkezine alan eserlerinde, Ege, Orta Anadolu ve İstanbul’u da kapsayan doğa manzaralarına yer veren Günay, motif ve kompozisyon ilişkilerini ustalıkla çözümleyen tarzıyla sanatseverlerin beğenisini kazanıyor. Sanatı ve yaşamı, 1997 yılında İbrahim Çiftçioğlu tarafından kaleme alınan Bir Yaprakta Bütün Dünya Veysel Günay adlı kitapta detaylı şekilde ele alınmıştı.
Veysel Günay, akademik çalışmaları ve sanatsal üretimiyle Türkiye’nin çağdaş sanatında önemli bir yere sahip olmaya devam ediyor.